
Jubileusz "Sandomierskiej Marmolady"

Mszą Świętą w kościele Św. Józefa rozpoczęły się 29 września 2007 roku uroczystości jubileuszu 60-lecia Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu, słynnej "Sandomierskiej Marmolady", połączone ze zjazdem absolwentów. Eucharystii w intencji wszystkich nauczycieli, absolwentów żyjących i zmarłych oraz obecnych wychowanków przewodniczył bp Marian Zimałek, a koncelebrowali kapłani katecheci i wychowankowie szkoły. W homilii bp Zimałek zachęcił zgromadzonych do radości ze spotkania w roku diamentowego jubileuszu szkoły oraz podkreślił, że szkoła przygotowuje do trwającego przez całe życie egzaminu z człowieczeństwa i chrześcijaństwa, który sprowadza się do praktykowania miłości. - Warunkiem wzrastania w miłości jest ciągłe dążenie ku temu, co lepsze, bardziej doskonałe, jest szukanie w życiu owego "więcej", więcej dobra, więcej prawdy, więcej życzliwości - tłumaczył kaznodzieja. Bp Zimałek przypomniał także słowami Jana Pawła II o wyrażeniu wdzięczności rodzicom, profesorom i wychowawcom.
Uroczystego otwarcia zjazdu, na który przybyło około 300 osób, dokonano w auli szkolnej. W programie znalazły się referaty okolicznościowe, wystąpienia zaproszonych gości i absolwentów, a także program artystyczny w wykonaniu uczniów. Po południu uczestnicy spotkania zapalili znicze na grobach nauczycieli i odbyły się spotkania roczników. Pierwszy dzień zjazdu zakończył się balem koleżeńskim. Drugiego dnia świętowania diamentowego jubileuszu zaplanowano zwiedzanie szkoły i miasta.
Szkoła została założona w 1947 roku i nosiła najpierw nazwę Państwowe Liceum Spółdzielcze Przetwórstwa Ogrodniczego, a ostatnio, przed zmianą nazwy na obecną, był to Zespół Szkół Spożywczych. Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu "wypuścił" w Polskę i świat przeszło 10 tys. absolwentów, dostarczając przemysłowi spożywczemu i gastronomii wysoko wykwalifikowanych pracowników. W każdej sytuacji wychowankowie z godnością i szacunkiem wspominają wartościową i potrzebną szkołę popularnie zwaną w środowisku i całym kraju "Marmoladą", "Przetwórczakiem" lub "Sorboną". Dzisiaj ZSGiH to prawie kombinat pracujący na rzecz gastronomii i hotelarstwa. Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu kształci obecnie około 600 uczniów w kilku szkołach i zawodach.
Ks. Dariusz Woźniczka (e-mail)